Ieri s-a deschis cea de-a XV-a ediţie a Târgului Naţional al Meşterilor Populari, pe platoul din apropierea hotelului „Perla” din staţiunea Mamaia. Icoane, bijuterii, ceramică, ţesături, costume populare, obiecte de uz casnic, toate lucrate manual, îşi aşteaptă vizitatorii.
Cazan de ţuică adus de căldărari
Admirate sunt în acest an şi obiectele din cupru alimentar, aduse tocmai din Brateiu-Sibiu. La standul lui Traian Căldărar, turiştii şi localnicii s-au interesat de ibrice de diferite dimensiuni, şfeşnice, recipente pentru uz casnic. O cană pentru ornament costă 400 de lei, iar un ibric e scos la vânzare cu preţuri pornind de la 130 de lei. Cel mai scump obiect din cupru este cazanul pentru ţuică, în valoare de 6500 de lei. Comercianţii ne-au dezvăluit şi un secret, responsabilă pentru strălucirea obiectelor fiind apa în care s-a pus sare de lămâie.
Obiecte realizate din os
De departe una dintre cele mai pitoreşti prezenţe la târg este Silvester Ferenc, din Odorheiul Secuiesc –Harghita, sculptor în os. În faţa standului său s-au oprit mulţi turişti pentru a-i admira obiectele, dar şi pentru afla câte ceva din secretele meseriei. „Din 1975 lucrez în os. Am văzut în urmă cu mulţi ani un bătrân sculptor şi de atunci m-am hotărît să încerc şi eu această artă. Pentru mine nu contează neapărat câţi bani fac din vânzări, mă simt bine când fac ce îmi place şi vin cu ce realizez şi aici la mare”, ne-a spus omul. Silvester Ferenc vinde lucuri unicat, de exemplu solniţe din os de vacă, în care sarea nu prinde umezeală, la 200 de lei setul, suporturi pentru pix şi pix din corn de cerb, cu preţuri între 80 şi 120 de lei. Un pahar din corn de vacă costă între 60 şi 90 de lei. Colecţia este completată de cuţite pentru tăiat hârtia sau plicurile, din corn de căprioară, un suport pentru cuţit şi cuţit cu mânerul din corn de cerb, la 400 de lei. Cel mai scum