Făina e la fel de scumpă ca anul trecut, deşi grâul e mult mai ieftin. Comercianţii nu ţin cont de TVA, reglând singuri preţul. Consumul de pâine la nivelul României rămâne acelaşi, indiferent de preţ. De aceea, marile lanţuri n-au niciun motiv să ieftinească un produs care se vinde de la sine. Anul acesta, pâinea trebuia să fie mai ieftină, dar n-a fost deloc aşa. Logic, fermierii anunţă că renunţă să mai pună grâu, fiind la mâna procesatorilor.
Reducerea preţului la pâine este posibilă doar în declaraţiile politicienilor. Aceasta este concluzia producătorilor agricoli şi a brutarilor contactaţi de 7EST. Mai mult, deciziile guvernamentale au dat toată puterea politicii de preţ către supermarketuri. Între timp, fermierii ieşeni susţin că nu vor mai cultiva grâu.
Supermarketurile fac preţul
Anunţata reducere a preţului pânii nu are acoperire în realitate, chiar dacă taxa pe valoare adăugată (TVA) va scădea luna viitoare de la 24% la doar 9%. Mai mult, producătorii de pâine din Iaşi susţin că ei nu vor câştiga niciun leu din modificarea reglementărilor fiscale. „E simplu! Noi livrăm fără TVA, contractele sunt pe preţ fără TVA. Comerciantul va aplica 9% în loc de 24%, dar preţul de vânzare este la decizia lui. Poate să-l scadă, dar poate să nu-l scadă, în funcţie de adaosul comercial practicat. Nu-l poate forţa nimeni să vândă ieftin”, a explicat Nicolae Bălţatu, administratorul AFER SRL. Firma condusă de Bălţatu livrează deja aproape exclusiv în reţelele de supermarketuri, astfel încât modificarea TVA nici nu-l ajută, nici nu-l încurcă.
Pâinea, ca aliment de bază, are un consum constant la nivelul populaţiei, preţul nefiind un factor care să influenţeze vânzările în sus sau în jos
Preţul făinii e cel care contează
Cele mai afectate de modificările legislative sunt firmele mici, care ar putea fi chiar eliminate de pe