Producţia globală de struguri pentru masă este estimată la circa 110.000 tone, cu 40.000 tone mai mult faţă de anul trecut.
Creşterea producţiei va majora suma exportului de struguri de masă, care sunt estimaţi în anul curent la 60.000 tone, în creştere cu 30.000 tone faţă de anul trecut. Viticultorii moldoveni vor să profite şi ei de trendul de pe pieţele internaţionale.
Pentru a contracara scăderea de preţuri de pe piaţa internă a strugurilor de masă – din cauza recoltei bune din acest an preţurile au scăzut, de la 5-12 lei/kg în 2012 la max. 10 lei/kg anul acesta – viticultorii moldoveni încearcă marea cu degetul la export. Potrivit viceministrului Agriculturii, Ion Sula, se fac primele încercări privind exportul producţiei în UE, în special în ţări precum Rusia, Belarus, Ucraina şi România.
Anterior, şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, declarase că se fac încercări de export în Polonia, însă acolo se cer cantităţi mai mari.
Cele mai solicitate soiuri sunt cele timpurii
"Strugurii produşi în Republica Moldova corespund după calitate tuturor criteriilor necesare pentru a fi cu succes comercializaţi pe pieţele externe, conformându-se cerinţelor ţării importatoare. Doar ambalajul lasă încă de dorit.
În acest context, sunt depuse eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare, crearea caselor de ambalare şi utilizarea noilor materiale pentru ambalare. În acest moment, construcţia capacitaţilor frigorifice, a caselor de ambalare, precum şi achiziţia echipamentelor şi utilajelor folosite pentru operaţiuni de sortare, spălare, ambalare, sunt subvenţionate cu 50% din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli", a declarat viceministrul Ion Sula.
Sectorul producerii soiurilor pentru masă este profitabil, însă mărimea profitului este influenţată de factori ca: tehnologii aplicate, sortimentul cultivat şi calita