Quiche-ul este unul dintre cele mai cunoscute produse de patiserie ale Franţei, deşi îşi are originile în Germania şi se consumă foarte mult şi în Marea Britanie. Se prepară cu brânză, carne, peşte sau legume. Depinde mult de gust şi combinaţiile pe care sunteţi dispuşi să le încercaţi.
La prima vedere, pare un produs ce necesită un vas special pentru a fi pregătit (există în hipermarketuri forme speciale pentru quiche). Dacă nu aveţi bucătăria foarte bine dotată la acest capitol, o formă normală de tartă este perfectă pentru a coace quicheul. Nu ne trebuie multe ingrediente şi nici nu durează mult să-l preparăm.
● Decongelăm 100 de grame de spanac (vreo 5-6 rondele) pe care, ulterior, îl lăsăm să se scurgă foarte bine. Sunt mulţi care folosesc un tifon pentru o astfel de operaţiune, dar şi o sită este la fel de bună. Însă apăsaţi foarte bine pentru a scăpa de apă. Eu am obiceiul să-l mai toc pentru a-l face foarte, foarte fin. Îl puteţi pune şi la blender. Turnaţi o lingură de ulei de măsline şi frecaţi-l cu spanacul.
● Într-un bol mai mare, luaţi două ouă şi bateţi-le cu circa 200 de grame de smântână. Trebuie să vă iasă o cremă extrem de fină. Nu uitaţi să puneţi un praf de sare.
● Adăugaţi apoi jumătate de plic de praf de copt şi vreo două linguri, fără vârf, de făină. Amestecaţi foarte bine, nu trebuie să existe cocoloaşe.
● Adăugaţi spanacul şi amestecaţi iar până se face o cremă.
● Această compoziţie se toarnă în forma pentru quiche (sau cea de tartă după cum recomandam mai sus). Puteţi face mini quiche-uri şi, atunci, compoziţia poate fi turnată şi în formele pentru brioşe.
● Înainte de a o turna, ungeţi forma cu unt (sau ulei de măsline). Când puneţi compoziţia, să nu umpleţi forma până la refuz. Eu las cam un sfert din formă neacoperit. Pus la cuptor, quiche-ul va creşte şi riscaţi să iasă din formă.
● Se pune forma d