Am observat în ultima vreme un val de reacții și materiale critice la adresa coaching-ului: se spune că ar fi o pseudoprofesie, că ar fi mai degrabă o modă să îți iei un coach, că oricine ar putea fi coach și că rezultatele unui proces de coaching ar fi greu de măsurat. Am stat, am dezbătut și m-am gândit – pe de o parte, este normal să apară astfel de îndoieli, mai ales având în vedere faptul că această meserie este încă la început în România.
Pe de altă parte, nu foarte mulți știu despre ce este coaching-ul și, mai ales, cui se adresează el; de aceea, mi-am propus să dedic acest material analizei celor mai frecvente preconcepții legate de coaching, în general, și de executive coaching, în particular. Iată care sunt cinci dintre acestea, în viziunea mea:
Oricine poate fi coach
Fals. Coach poate fi o persoană care are o pregătire formală foarte riguroasă, care obține o serie de acreditări de la asociații și instituții specializate, care își reevaluează și testează constant pregătirea și cunoștințele și, nu în ultimul rând, care are o preocupare continuă pentru dezvoltarea personală. Nu oricine citește o carte din domeniu sau orice persoană care este sociabilă și comunicativă poate deveni automat și un bun coach. Mulți oameni care se cred pregătiți pentru a intra în acest domeniu dau înapoi în momentul în care își dau seama de efortul susținut pe care e necesar să îl depui pentru a profesa.
Coaching-ul executiv e doar un alt nume pentru un amestec între terapie, mentorat și training
Lucrurile nu stau astfel nici în acest caz. Coaching-ul are un specific foarte bine delimitat – desigur, putem spune că el folosește anumite instrumente din toate cele trei domenii amintite, însă nu se confundă cu niciunul dintre ele.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro