Soarta micilor producători din agricultură, evoluţia preţurilor şi identificarea responsabilităţilor au constituit tema unei noi dispute între preşedinte şi premier. Tendinţa de scădere este însă prezentă la nivel global, cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago să arate un nivel cu „doar“ 15% mai mare. Principalii perdanţi nu sunt însă producătorii, ci proprietarii cu terenuri arendate.
Starea agriculturii a fost temă de dispută între preşedinte şi premier. “E strigător la cer, Guvernul nu a asigurat certificate de depozit pentru fermieri”. “Băsescu pune pile pentru sponsorii săi, mari baroni din agricultură” – a fost ping-pong-ul declaraţiilor de ieri. Cert este că preţurile au scăzut accelerat, pe fondul producţiei bune, până la 650-750 lei/tona de grâu, în funcţie de zona de provenienţă. Sunt cam la jumătate faţă de anul trecut, dar şi producţia de cereale se va apropia, după toate estimările, de recordul din 2011 (20,8 milioane tone cereale faţă de 12,8 milioane tone anul trecut). Interesant este că preţurile la bursele din Londra şi Chicago pentru tona de grâu sunt destul de apropiate de cele din zona Muntenia, dovadă că România nu e chiar un fenomen.
Îngrijorarea principală care răzbate din declaraţiile preşedintelui este că în lipsa unor spaţii suficiente de depozitare preţurile s-au prăbuşit. Micii producători nu mai dispun de programul “Primul siloz” (le oferea şansa să-şi depună producţia în depozite agreate, primind apoi certificate de depozit care le permiteau să obţină credite de la bancă) şi vând disperaţi cui apucă“, susţine Băsescu. „E doar o strategie electorală, preşedintele pune pile pentru sponsorii săi replică Ponta.
Cât de mult au scăzut însă preţurile?
Din statistica de pe site-ul Ministerului Agriculturii, pe 7 august preţurile grâului de panificaţie erau de 616 lei/tona în zona Banat, 831 lei/tona în Muntenia şi 64