Soldatul Bradley Manning, de 25 de ani, a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de spionaj, frauda informatica, furt de informatii si nesupunere.
Bradley Manning a recunoscut ca a trimis aproximativ 700.000 de documente diplomatice si militare gruparii Wikileaks.
Manning va trebui sa ispaseasca cel putin o treime din pedeapsa de 35 de ani de inchisoare pentru a putea fi eliberat conditionat, scrie The Washington Post.
Procurorii i-au cerut judecatoarei Denise Lind, colonel in armata, sa il condamne pe Manning la 60 de ani de inchisoare. "Aceasta instanta trebuie sa trimita un mesaj oricarui soldat care se gandeste sa fure informatii secrete. Infractiunile in ceea ce priveste securitatea nationala care pun in pericol intregul sistem trebuie luate in serios", a declarat Capitanul Joe Marrow, procuror militar.
Avocatul apararii, David Coombs, l-a prezentat pe clientul sau in fata instantei drept un soldat bine intentionat, dar izolat, cu probleme de identificare sexuala.
"Ii pasa de vietile umane. Cea mai mare crima a sa a fost ca i-a pasat de pierderile de vieti pe care le vedea (in Irak, n.red.) si cu imaginea carora trebuia sa se lupte", a declarat avocatul.
Bradley Manning s-a adresat si el tribunalului si si-a cerut scuze pentru actiunile sale spunand ca ii pare rau ca "a lovit Statele Unite".
Manning a transmis, in 2010, catre gruparea Wikileaks documente si rapoarte de razboi intocmite in urma conflictelor din Irak si Afganistan. Avocatii tanarului au spus ca soldatul a fost marcat de mortile pe care le vedea in jur in vremea cat a stat in Irak si a sperat ca lucrurile se vor schimba odata cu publicarea acestor documente.
Se pare ca persoana cu care a comunicat online in timpul operatiunii de extragere a documentelor secrete a fost chia