Crestinii copti din Egipt, care reprezinta circa 10% din cei 85 milioane de locuitori, au coexistat de secole cu majoritatea musulmanilor suniti. Periodic au avut loc scene violente, in special in sudul sarac, insa atacurile asupra proprietatilor si bisericilor crestine din ultima saptamana au fost cele mai grave din ultimii ani, scrie Reuters.
Doar in provincia Minya au fost atacate 20 de bisericii, iar multe dintre acestea au fost arse complet. In intreaga tara, diferite grupari au ucis mai multi crestini si au distrus magazine, case, scoli si manastiri.
Principala cauza a acestor violente a reprezentat-o interventia violenta a politiei de miercurea trecuta din Cairo, cand au dispersat doua proteste ale Fratilor Musulmani, care cereau repunerea in functie a presedintelui Mohamed Morsi.
Folosind lunetisti si vehicule blindate, politia a ucis sute de protestatari. O parte dintre suporterii Fratiei au incadrat aceasta varsare de sange intr-un razboi impotriva Islamului, la care contribuie crestinii.
Fratia Musulmana a declarat ca nu a avut nimic de-a face cu atacurile asupra crestinilor si a acuzat armata ca ii foloseste in mod cinic pentru a justifica astfel de interventii si mai sangeroase.
O parte dintre liderii crestinilor (majoritatea ortodocsi, dar si catolici si protestanti) s-au alaturat armatei in ceea ce numesc razboi impotriva terorismului.
Crestinii copti evoca memoria insurgentei islamiste din anii 1990, in care au murit sute de oameni, in special in sudul Egiptului unde se afla cea mai mare numar de crestini copti si unde au avut loc cele mai multe miscari militante islamiste.
Un jurnalist egiptean a declarat pentru Reuters, referindu-se la atacurile asupra bisericilor crestine, ca "devine ceva asemanator unui razboi".
Dupa inlaturare