Fie că sunt români, polonezi, francezi sau germani, oamenii economisesc. În toate ţărilelumii, şi cu atât mai mult în Europa, populaţia economiseşte. De ce? Din dorinţa de a avea mai târziu mai mulţi bani. Pentru vacanţă, pentru o maşină nouă sau pentru o casă.
Totul stă în orizontul de timp pe care îl ai în ceea ce priveşte economisirea. De fapt, este evident că trebuie să te gândeşti că trebuie să pui ceva bani deoparte acum, când eşti în putere, pentru a avea o bătrâneţe liniştită.
Din păcate, în România puţini dintre noi se gândesc la pensie. Majoritatea românilor care economisesc apelează la clasicul depozit bancar între o lună şi trei luni.
Dobânzile la depozite scad. Ce alternative avem?
Dacă începi să-ţi pui problema economisirii pe termen mai lung, îţi vei da seama că un simplu depozit bancar nu îţi mai aduce beneficiile la care sperai. Mai ales acum, când dobânzile la depozite sunt tot mai mici, ajungi să-ţi dai seama că găsirea unei soluţii alternative de economisire este din ce în ce mai importantă.
Investiţia în fonduri de investiţii sau fonduri de pensii facultative, achiziţionarea de acţiuni şi obligaţiuni sunt pentru omul obişnuit singurele soluţii de economisire pe termen mediu şi lung. Iar aceste soluţii pot aduce randamente superioare depozitelor bancare.
Cum procedează europenii din Vest şi din Est
Dar haideţi să vedem cum procedează vecinii noştri europeni. În toată Europa, acolo unde dobânzile la depozitele bancare sunt de 1-1,5% pe an la euro, populaţia economiseşte pe termen mediu şi lung prin plasamente în fonduri de investiţii (aproximativ 7% din totalul economiilor europenilor) sau în fonduri de pensii (32% din total). Numai că 24% din portofoliile fondurilor de pensii şi ale asigurătorilor sunt plasate tot în fonduri de investiţii.
Pe de altă parte, doar 36%