Turnul uneia dintre cele mai înalte biserici din România poate fi vizitat în această săptămână. Vorbim despre biserica romano-catolică Sfântul Mihail din centrul Clujului. De la jumătatea turnului, adică de la circa 40 de metri înălţime, se văd cele mai îndepărtate colţuri ale oraşului, iar turiştii nu au de ce să regrete că au urcat cele 161 de trepte. Lăcaşul de cult are în total 80 de metri şi este întrecut în ceea ce priveşte înălţimea doar de Biserica Neagră din Braşov, care are 89 de metri.
Turnul Bisericii Sfântul Mihail se deschide doar la ocazii speciale. Este şi cazul Zilelor Culturii Maghiare, sărbătoare aflată în desfăşurare la Cluj. Drumul până la terasa turnului este anevoios, cu scări înguste şi culoare întunecoase. Sunt 161 de trepte de urcat. Vizitatorii au acces doar până la jumătatea turnului.
De obicei, turnul se deschide pentru public o dată pe an. Admnistratorii mai fac, însă, câte o excepţie pentru grupuri mari de studenţi străini, care solicită să vadă oraşul de sus.
"Noi îi îndemnăm să nu ezite, priveliştea este foarte foarte frumoasă şi merită văzut, este o ocazie foarte rară", spune Cristofer Levente, epitrop al bisericii "Sfântul Mihail". Turnul are o înălţime de 80 de metri, este al doilea cel mai înalt turn din ţară, după cel al Bisericii Negre din Braşov.
Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca este unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult gotice din Transilvania. Edificiul, declarat monument istoric, a fost construit în două etape, între 1316-1390, respectiv între 1410-1487.
Ancuţa Stăvar