Toti membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Romania si-au dat demisia in bloc, dupa ce guvernul a anuntat ca va taia din fondurile alocate cercetarii si ca va schimba criteriile de acordare a granturilor.
Situatia delicata in care se afla cercetatorii din Romania face subiectul unei ample analize publicate in revista Nature.
Intitulata "Cercetarea din Romania, in cadere libera", articolul publicat luni in revista internationala de stiinta "Nature" arata ca deciziile de reducere a fondurilor afecteaza nivelul cercetarii din Romania.
Jurnalista Alison Abbott incepe articolul pornind de la cazul biologului Ioan Ovidiu Sirbu. Acesta a fost plecat 11 ani din Romania. A hotarat sa se intoarca si sa lucreze in tara sa, in 2011, atunci cand s-a decis ca fondurile pentru cercetare sa fie alocate doar pe criteriul performantei.
Ovidiu Sirbu: Nu cercetam pentru ca nu avem bani si nu avem bani pentru ca nu cercetam (I) Interviu
"Cu un sistem atat de corect de acordare a granturilor am fost convins ca voi putea sa imi continui cercetarile in Romania la fel cum o faceam si in Germania. Dar tot ceea ce s-a intamplat apoi a fost pur si simplu dezamagitor", a decalarat Ovidiu Sirbu, pentru revista Nature.
Potrivit prestigioasei publicatii, in 2012, la doar cateva luni dupa ce Sirbu s-a mutat la Universitatea de Medicina Victor Babes din Timisoara, noul guvern a redus fondurile pentru cercetare si a desfiintat regula conform carora acestea ar fi fost acordate in functie de merit.
Peste 900 de cercetatori au inaintat o petitie adresata premierului Victor Ponta cerand instaurarea vechilor criterii si reintregirea bugetului in acest domeniu. Toti membrii Consiliului National de Cercetare din Romania au demisionat.
Ovidiu Sirbu: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult pro