Localitatea arădeană Covăsânţ a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, capitala românilor care trăiesc în străinătate care au participat, timp de două zile, la cea de-a patra ediţie a Festivalului românilor de pretutindeni.
Ca şi în anii trecuţi, festivalul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în care s-au preparat mâncăruri tradiţionale şi au fost prezentate obiceiurile şi tradiţiile românilor, care, chiar dacă trăiesc în alte ţări, s-au păstrat nealterate.
În prima zi a festivalului, au fost organizate excursii la balta de la Ghioroc, la Mănăstirea Feredeu şi la Hanul Moara cu Noroc, iar seara la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti fiecare grup a preparat o mâncare specifică zonei de unde provine.
A doua zi a festivalului a început la biserică, toţi cei prezenţi la Covăsânţ participând la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Bojan Alexandrovič, protopopul Daciei Ripensis – Timoc alături de părintele Ion Armaşi, secretarul Sectorului Comunităţi Externe din cadrul Administraţiei Patriarhale, părintele Andrei Danciu de la parohia ortodoxă română din Praga, părintele Mihai Blaj, parohul bisericii din Covăsînţ şi preoţii care au însoţit grupurile de români.
După slujba de la biserică a avut loc parada portului popular, alaiul deplasându-se din faţa bisericii la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, unde a avut loc spectacolul.
Înainte de începerea festivalului, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor celor prezenţi, evidenţiind faptul că două lucruri îi unesc pe românii adevăraţi: credinţa ortodoxă şi tradiţiile străbune.
Pe scenă au urcat Corul Bunavestire al Parohiei Ortodoxe din Covăsânţ, corul din comuna Ghioroc, după care au evoluat românii din Timoc – Serbia, Vidin – Bulgaria, Gyula – Ungaria, Cernăuţi –