Deputatul neafiliat Mihai Godea a propus astăzi la o conferință de presă înăsprirea legislației care permite sancționarea separatismului și luarea altor măsuri ferme care ar „grăbi”, după părerea lui, rezolvarea conflictului transnistrean. Liderul Partidului Acţiunea Democratică pledează pentru declararea oficială a regiunii transnistrene drept zonă ocupată militar de Federaţia Rusă, cu consecințe juridice de rigoare. Una dintre aceste urmări ar fi, potrivit lui Mihai Godea, dezavuarea oricăror tranzacţii comerciale făcute pe acest teritoriu ocupat şi acordarea de asistenţă tuturor persoanelor care, eventual, ar dori să ceară strămutarea din teritoriul controlat de administraţia secesionistă. La baza planului de asanare a conflictului transnistrean, după cum l-a numit Mihai Godea, ar urma să fie puse mai multe convenții internaționale. Pe marginea acestei iniţiative, Vasile Botnaru a cerut opinia a doi experți de la Chișinău.
Expertul Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, salută intenţia lui Mihai Godea de a iniţia dezbateri publice care i-ar obliga pe politicieni să caute soluţii fezabile.
Radu Vrabie x Radu Vrabie Radu Vrabie: „Partea bună este că un deputat al Republicii Moldova, după audierile din Parlament, nu a abandonat această problemă a Republicii Moldova şi a ieşit cu nişte iniţiative, diferite ca mesaj, ca încărcătură, ca fezabilitate, însă este un punct de pornite. Dacă dl Godea a discutat, în prealabil, şi cu alţi deputaţi, având un anumit suport, desigur că, acest document se poate de discutat. Nu sunt convins că toate punctele sau este cea mai potrivită tonalitatea acesta, însă este un document care se poate de discutat. Ceea ce lipseşte în Republica Moldova: lipsesc dezbateri despre problema transnistreană. O problemă pe care toţi o consideră importantă, care este reflectată în toate