In ultimele zile s-a discutat mai mult despre romi, prin prisma spitalizarii si, ulterior, a decesului regelui Florin Cioaba – Dumnezeu sa-l ierte! Din nou, problema romilor a fost abordata, emotional, intr-o strategie pe termen scurt, cu finalitate electorala.
La fel ca in cazul comunitatii maghiare din Romania, Traian Basescu s-a indreptat spre comunitatea romilor, timp de aproape zece ani, exclusiv pentru motive de vot, pentru a mobiliza voturile acestora, prin gesturi de compasiune sau de simpatie, in bataliile electorale. Aceasta abordare este extrem de periculoasa. Fara a gandi si a pune in aplicare o strategie pe termen lung, cei care ar putea manipula voturile romilor ar putea influenta major viata politica din Romania. Deocamdata, aceste voturi, in diferite locuri din tara, sunt fragmentate, in viitor insa, daca nu se vor gasi solutii pentru integrarea lor, romii ar putea reprezenta o sursa puternica de framantari si nu numai.
In 2001, la doar patru luni de la preluarea guvernarii, am adoptat o hotarare de guvern ce continea Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor, strategie ce viza, prin peste 120 de masuri concrete, domenii cum ar fi administratia si dezvoltarea comunitara, locuintele, securitatea sociala, sanatatea, justitia si ordinea publica, protectia copilului, educatia, cultura si cultele, comunicarea si participarea civica, existand un Comitet mixt de monitorizare, comisii ministeriale pentru romi, experti locali pentru problemele romilor. Intr-o anumita masura, programul “Cornul si laptele” i-a avut ca principali destinatari pe copiii romi. Spre sfarsitul guvernarii, am infiintat Agentia nationala pentru romi – care s-a ocupat de procurarea documentelor de identitate si a inceput sa pregateasca masuri pentru crearea unor locuri de munca, inclusiv prin concesionarea de catre stat a unor terenuri care sa fie