M-a pus dracu' să întîrzii, după cinci ani conștiincioși, cu niște rate la bancă. Fără să mă întrebe de sănătate, banca a vîndut creanța unei firme de recuperatori, care s-a pus pe lucru. Mi-am achitat datoria și sînt la timp, dar EOS KSI s-a înfipt cu ghearele și cu dinții în beregata mea și mă mușcă de cur zi și noapte. Nici nu știu cui plătesc, băncii sau altcuiva? Și nu știu de unde au ăia numărul meu de telefon și adresa.
Dar cine e firma? "Expert în managementul creanțelor, EOS KSI România știe că debitele neîncasate pot duce la probleme ale fluxului de numerar în companii. Volumul de muncă implicat în procesarea facturilor neachitate este considerabil. Oferindu-vă o expertiză solidă și soluții individuale, experții noștri în managementul creanțelor vă vor ajuta să vă securizați lichiditățile. Utilizăm instrumente moderne și ne adaptăm întotdeauna serviciile. Puteți fi sigur că luăm toate măsurile pentru a ne asigura că imaginea dumneavoastră rămîne neatinsă." Sub acest anunț nevinovat, generos și modern, se ascunde una din multele căpușe de recuperare aciuate în România, în marginea legii: KRUK, EOS KSI și Coface.
Și ce dacă regulile băncilor sună clar? "În vederea recuperării… se pot aplica mai multe metode: 1) pe cale amiabilă; 2) supraveghere bancară; 3) metode de redresare economică; 4) executarea silită."Aceste găști organizate sînt cuibușorul unor căcănari cu obrazul ca tovalul și cu creierul cît nuca, dar care știu a-nvîrti ghioaga amenințării, indiferent dacă debitorul e de bună credință sau nu, sau dacă creditele sînt reale. Cert e că, după ce cumpără la pachet zeci de mii de creanțe, la un preț de zece ori mai mic, băieții se dedulcesc să bage-n buzunar valoarea integrală a contractului, plus dobînzile.
Aveți mai jos cîteva mărturii, sub protecția anonimatului:
1. Am primit o notificare că am 80 de lei de plată contraval