11.000 de păsări şi circa şapte tone de ouă vor fi distruse. Ferma în care s-a depistat salmonela la începutul lunii august va putea fi repopulată.
Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ, prin directorul executiv adjunct Constantin Lipan, dă asigurări că populaţia nu a fost şi nu este în pericol ca urmare a faptului că la o fermă de păsări din Izvoare s-a confirmat existenţa bacteriei salmonela, responsabilă de toxiinfecţii alimentare ce pot provoca tulburări grave. “Condiţiile de biosecuritate pe care le-am luat exclud orice risc. După ce, la începutul lunii august, au fost trimise două seturi de probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, analizele confirmând infectarea cu salmonela, am luat, la nivel de comisie judeţeană, decizia depopulării fermei. Vor fi ecarisate şi incinerate circa 11.000 de păsări şi şapte tone de ouă vor fi distruse. Comisia va stabili valoarea despăgubirilor la care are dreptul prin lege fermierul în cauză, a cărui unitate avea toate autorizaţiile şi respecta legile în vigoare”, a declarat doctorul Constantin Lipan, directorul executiv adjunct al DSVSA Neamţ. Ferma nu va fi, însă, închisă, urmând a se face dezinfecţii şi deratizări, iar după ce analizele vor confirma că nu mai există nici un risc sanitar-veterinar, ferma va putea fi repopulată. Menţionăm că în legătură cu pericolul de rabie de la vulpi, de exemplu, DSVSA Neamţ trimite comunicate către redacţii, spre corectă şi promptă informare a populaţiei, în timp ce despre riscul unor toxiinfecţii provocate de salmonela prin consum de carne şi ouă de la ferma infectată nu s-a suflat o vorbă, până ce nu s-a sesizat din oficiu presa.
11.000 de păsări şi circa şapte tone de ouă vor fi distruse. Ferma în care s-a depistat salmonela la începutul lunii august va putea fi repopulată.
Conducerea Direcţie