UE a suprimat finanțarea a 13 programe europene destinate Ungariei, anulând două miliarde de euro din banii de care Budapesta ar avea absolută nevoie.
Obișnuiți să se simtă nedreptățiți de Bruxelles și să fie considerați cei mai răi - alături de bulgari - printre noii veniți în Uniunea Europeană, românii au fost surprinși să afle că UE tocmai a suprimat finanțarea a 13 programe europene destinate Ungariei, anulând circa două miliarde de euro din bani de care Budapesta ar avea absolută nevoie.
Asta a venit după ce comitetul pentru libertăți civile din Parlamentul UE a cerut suspendarea dreptului de vot al Ungariei. În cazul în care Ungaria nu va renunța la măsurile de control asupra justiției și presei luate de guvernul Orban, Comitetul va prezenta această cerere în fața parlamentului european în ședință plenară.
Sancțiunea ar avea ca rezultat pierderea dreptului de vot al Ungariei în cadrul Consiliului European, altfel zis la reuniunile la vârf ale celor 28 de țări din UE.
Pierderea dreptului de vot în Consiliu este cea mai mare sancțiune posibila în UE împotriva unei țări membre, excluderea completă din UE fiind imposibilă. Suspendarea dreptului de vot al unei țări se poate face printr-un vot cu majoritate calificată al celorlalți membri.
Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, și-a folosit majoritatea parlamentară de două treimi pentru a face să fie aprobate o serie de amendamente constituționale, care, printre altele, limitează puterile şi atribuțiile Curții Constituționale. Astfel, în Ungaria Curtea Constituțională nu se mai poate sesiza pentru a judeca conținutul unor legi și amendamente, ci poate doar decide dacă au fost adoptate corect sau nu, un rol pur formal, în consecință.
Anul trecut, în timpul derivei politice din România, nimeni în UE nu propusese în mod ofici