Elevii „stranieri” revin pe băncile şcolilor din judeţ. 105 părinţi s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ) pentru a-şi reînscrie copiii la cursurile unei şcoli din judeţ, începând cu anul şcolar 2013-2014, după ce aceştia au studiat o perioadă de timp la o unitate de învăţământ din străinătate. Cererile de reînmatriculare ale elevilor care şi-au însoţit părinţii plecaţi la munca în străinătate sunt aprobate, după care aceştia urmează să primească echivalări de la Ministerul Educaţiei pe baza actelor trimise de şcolile la care au studiat peste graniţă. Având o situaţie şcolară pusă la punct, locul lor în unităţile de învăţământ sucevene este garantat.
Reprezentanţii IŞJ spun că pentru elevii aflaţi în această situaţie urmează o perioadă de acomodare în care cadrele didactice trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor cazuri şi elevii trebuie să depună eforturi pentru a se adapta noilor reguli şi cerinţe. Mai mult de atât, în unele cazuri, aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească şi nici nu stăpânesc gramatica limbii române, ceea ce duce la complexitatea acestor situaţii de transfer dintr-o şcoală din străinătate în cea românească.
În ceea ce priveşte ţările din care vin elevii, în majoritatea situaţiilor este vorba de Italia şi Spania.
Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, a declarat că este de aşteptat ca pe adresa instituţiei să mai sosească cereri de transfer. „Cereri încă se depun, iar noi vom accepta toate transferurile solicitate. Nu putem refuza şcolarizarea elevilor”, a menţionat Laura Hacman.
IŞJ nu poate opri transferurile elevilor în străinătate
De cealaltă parte, pentru anul şcolar 2013-2014, pe adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au sosit 52 de cereri de acordare a vizei în vederea continuării studiilor în afara ţării. Cererile sunt făcute de părinţii c