Execuţiile publice şi tortura sunt fapte cotidiene în închisorile din Coreea de Nord, potrivit mărturiilor dramatice ale unor foşti deţinuţi în faţa Comisiei de anchetă a ONU care şi-a deschis lucrările la Seul, în capitala Coreii de Sud. Nordul, condus de a treia generaţie a familiei fondatoare Kim, neagă că ar viola drepturile omului, refuză să recunoască această comisie şi interzice accesul anchetatorilor.
Transfugi nord-coreeni care trăiesc în prezent în Coreea de Sud au relatat cum gardienii au tăiat degetele unui bărbat, cum deţinuţii sunt forţaţi să mănânce broaşte şi cum au silit o mamă să îşi ucidă propriul copil. Shin Dong-Hyuk declară că „nu aveam nici o ideie de ce s-a întâmplat... Am crezut că toată mâna mi-a fost tăiată la nivelul pumnului dar m-am trezit recunoscător că mi-a fost tăiat doar un deget”. Născut într-un lagăr denumit Lagărul 14 şi forţat să asiste la execuţia mamei şi a fratelui său, după care s-a străduit să supravieţuiască, Shin este cel mai cunoscut transfug nord-coreean şi supravieţuitor al lagărelor. El consideră că ONU reprezintă singura soluţie pentru ameliorarea drepturilor omului în statul izolat şi sărăcit.
Potrivit unor estimări independente, există între 150.000 şi 200.000 persoane în lagărele nord-coreene de prizonieri iar transfugii arată că numeroşi deţinuţi suferă de malnutriţie şi sunt puşi să muncească până mor.
Jee Heon-un, 34 ani, a declarat în faţa Comisiei că din prima zi a încarcerării sale, în 1999, a descoperit că broaştele sărate erau una din rarele produse care se puteau mânca. „Toţi aveau ochii înfundaţi în cap, toţi aveau aerul unor animale. Broaştele erau atârnate de butonii veştmintelor lor, puse într-o pungă de plastic şi jupuite de piele. Mâncau broaşte sărate şi eu la fel”.
Respirând adânc, ea a descris cum o mamă a fost silită să îşi ucidă copilul. „Era prima oară când vedeam un n