Populaţia şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici utilizează gaze de import în proporţie de 5,3% în perioada iulie-septembrie 2013, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În acelaşi timp, gazele de import pentru consumatorii noncasnici, industriali, au o pondere de 24% din coşul de consum, informează Agerpres.
În prezent, preţul de import este de 405 dolari pe mia de metri cubi, iar preţul gazelor de producţie internă este de 154 de dolari pe mia de metri cubi (48,5 lei pe MWh) pentru consumatorii casnici şi 201 dolari pe mia de metri cubi (63,4 lei pe MWh) pentru consumatorii industriali.
Costul mediu al amestecului de gaze naturale din intern şi din import la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport) este 70,1 lei pe MWh pentru consumatorii casnici şi 96,5 lei pe MWh pentru cei industriali.
În perioada iulie-septembrie, consumul populaţiei a fost estimat la 2,8 milioane de MWh, iar cel al industriei, la 3,1 milioane de MWh.
România a importat cu 45,6% mai puţine gaze în primul semestru al anului, faţă de perioada similară din 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, conform datelor Petrom, care asigură jumătate din producţia internă de gaze, consumul de gaze la nivel naţional a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an şi va continua să scadă în perioada următoare.
A.G. Populaţia şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici utilizează gaze de import în proporţie de 5,3% în perioada iulie-septembrie 2013, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În acelaşi timp, gazele de import pentru consumatorii noncasnici, industriali, au o pondere de 24% din coşul de consum, informează Agerpres.
În prezent, preţul de imp