După 15 luni de guvernare USL şi tot atâtea înaintea prezidenţialelor, tabloul politic arată aşa: premierul îl acuză pe şeful statului de „ticăloşie, tupeu, nesimţire“, iar preşedintele critică Executivul ca şi cum ar fi în turneu electoral. În lunile ce urmează, sunt toate şansele ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult.
Că nu mai există coabitare între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu este un fapt evident. Totuşi, ultimele săptămâni şi zile au consemnat mult mai mult decât sfârşitul coabitării. Au consemnat începutul unui război făţiş, ce abundă în cuvinte grele şi atitudini de neconceput în ţări europene cu democraţii mai vechi şi consolidate. Orice subiect, de la privatizarea CFR Marfă la moartea „autointitulatului“ rege Cioabă, a devenit prilej de încleştare. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, pe de o parte, premierul Ponta vrea să distragă atenţia de la eşecurile guvernării sale, iar pe de alta, preşedintele are tot interesul să taxeze fiecare mişcare greşită a liderilor USL şi să puncteze electoral, atrăgându-i de partea sa pe românii dezamăgiţi de modul în care social-liberalii au înţeles să-şi exercite puterea dobândită. Cine va câştiga din acest război? Greu de spus. Mai uşor este de anticipat cine va pierde: românul de rând.
Etapa telefonului
De la Fundulea, unde a rostit un discurs în care a punctat rolul Guvernului Ponta în „sabotarea agricultorului român“, preşedintele Traian Băsescu a arătat că premierul nu îi răspunde la telefon, astfel că nu are posibilitatea să discute cu şeful Executivului această problemă, dar şi altele. Replica premierului a venit în deschiderea şedinţei de Guvern, ştiut fiind faptul că la această parte are acces presa: „Am relaţii instituţionale foarte bune cu Parlamentul, cu Preşedinţia, în sensul în care oficial mi se trimit documente, răspund oficial la documente. La telefon