Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare şedinţa de miercuri într-o piaţă unde prudenţa celor mai mulţi investitori la tranzacţionare a limitat rulajul de acţiuni la 10,9 milioane lei.
„Scăderea rulajelor pe o piaţă ce tinde să dea uşor înapoi pare să nu confirme aşteptarea unor corecţii semnificative. Marcările de profit sunt sesizate timid deocamdată şi pentru că vânzătorii găsesc destul de dificil contraparte“, a spus Simion Tihon, broker la societatea Prime Transaction.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,12% peste nivelul de marţi.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,38%. Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,14% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-BK a încheiat ziua în stagnare.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Acţiunile Bursei de Valori Bucureşi (BVB) au urcat cu 3,8%, la 23,5 lei, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a dat avizul ca fostul şef al bursei de la Varşovia, Ludwik Sobolewski, să preia funcţia de director general al BVB.
„Singurul argument pentru această creştere este validarea noului director general Ludwik Sobolewski de către ASF“, a afirmat brokerul.
Evoluţia titlurilor BVB a venit pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei, din care un deal cu 0,67% din acţiunile Bursei pentru 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat cu aproape o oră înainte de finalul şedinţei, la preţul de 23,5 lei.
„Singurele companii