Majoritatea femeilor care se confruntă cu diagnosticul de fibrom uterin au o mulţime de temeri legate de intervenţia chirurgicală de extirpare. Medicii le dau însă o veste bună: postoperator, există chiar şi şansa ca acestea să devină mame.
Recent, medicii de la Clinica Fertilia nu doar că au salvat viaţa unei paciente în vârstă de 41 de ani care avea un fibrom de 5 kg, dar, în urma intervenţiei, aceasta a rămas cu organele sexuale intacte.
Fără histerectomie
O tumoare de o asemenea gravitate presupune, în mod normal, o operaţie de histerectomie, adică extirparea întregului uter. Însă echipa medicului Ruxandra Dumitrescu a reuşit, în cele două ore cât a durat intervenţia, să evite acest lucru. „Chiar şi în cazul unor tumori mai mici, medicii recomandă extirparea întregului uter, ceea ce va presupune, ulterior, imposibilitatea obţinerii unei sarcini. În acest caz, fibromul devenise vizibil la nivelul abdomenului, depăşind în înălţime ombilicul cu aproximativ două degete, şi ajunsese la o asemenea dezvoltare deoarece pacienta, care nu are copii la momentul actual, a amânat efectuarea operaţiei tocmai din dorinţa de a deveni mamă”, explică dr. Ruxandra Dumitrescu.
După 30 de zile reapare menstruaţia
„Pregătirea preoperatorie presupune un tratament menit să diminueze volumul de sânge pierdut în timpul operaţiei. Menstruaţia va reapărea după o lună, iar conceperea unui copil va fi posibilă în şase luni de la efectuarea operaţiei. Bineînţeles, există şi o posibilitate destul de mică de recidivă, însă tumoarea nu va mai ajunge în niciun caz la asemenea dimensiuni”, a declarat dr. Dumitrescu.
Simptome:
- menstruaţie abundentă
- dismenoree
- sângerări între cicluri
- contact sexual dureros
- dureri în abdomen sau pelvis
@N