Spitalele vasluiene nu pot respecta recomandãrile de restructurare si reorganizare fãcute de ministerul Sãnãtãtii, din cauza unor factori specifici zonei: spitale închise de cîtiva ani, populatie îmbãtrânitã preponderent în mediul rural si o adresabilitate extrem de mare. Aceasta a fost si concluzia unei întâlniri pe care responsabilii din sãnãtatea vasluianã au avut-o, ieri, cu reprezentantii Prefecturii Vaslui. “Este evident cã nu e în regulã. Trebuie gãsite solutii pentru deschiderea unor centre medicale mãcar în zona Negresti si Tutova”, a spus Radu Renga, prefectul judetului Vaslui.
La aceastã datã, în judetul Vaslui sunt organizate patru unitãti sanitare cu paturi: douã spitale de urgentã (la Vaslui si Bârlad), un spital municipal (la Husi) si un spital de monospecialitate psihiatrie (la Murgeni). Cele douã spitale de urgentã au nivel de competentã III, asigurând asistenta medicalã de urgentã pentru judetul Vaslui. “În urma analizei efectuate de cãtre echipele manageriale ale fiecãrui spital în vederea încadrãrii cheltuielilor în bugetele alocate prin contract cu CJAS Vaslui, s-a constatat cã nicio unitate nu poate respecta aceastã recomandare, întrucât toate spitalele se confruntã cu o adresabilitate crescutã, fiind o zonã cu o populatie cu patologii diverse, care necesitã servicii medicale de specialitate cu supraveghere. Echipele manageriale ale spitalelor au propus o serie de mãsuri pentru diminuarea cheltuielor, astfel încât sã nu fie influentat actul medical si, implicit, asistenta medicalã oferitã pacientilor”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Economii la spitalele din Vaslui si Husi
Potrivit raportului de reorganizare înaintat Prefecturii, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui oferã asistentã medicalã specializatã si de urgentã pentru populatia întregului judet, fiind încadrat în categoria a III-a. Unitatea dispune 19 s