Ţigania, Manelia, Rromania. Acestea sunt câteva dintre numele de “alint” pe care postacii statalişti şi moldovenişti de la Chişinău le folosesc la adresa României.
Bineînţeles, “românii sunt ţigani” şi “ruşinea Europei”. Apelativele de acest gen s-au înmulţit proporţional cu răspândirea în spaţiul public, de pe ambele maluri ale Prutului, a ideilor unioniste şi a acţiunilor civice care vizează reunirea. Nu mai zic de amploarea luată după declaraţiile politicienilor, în frunte cu Traian Băsescu. Însă, nu reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este subiectul articolului.
Dacă un străin s-ar fi uitat la televiziuile de ştiri româneşti în ultimele zile, probabil că ar fi spus că Ţigania şi Rromania ar fi fost fost mult mai potrivite pentru denumirea României. Moartea cetăţeanului român Florin Cioabă a fost mană cerească pentru televiziuni, care, de câteva zile, rup din cadavru ca vulturii dintr-o zebră, în savana africană.
Ca întotdeauna, moartea le îngraşă audienţa, ratingul. Sau, cel puţin, aşa cred editorii care îşi trimit reporterii la accidente, dezastre, cimitire, morgi şi spitale. Televiziunile noastre de ştiri au devenit atât de necrofage, încât au ajuns să simtă iminenţa morţii. Motiv pentru care reporterii sunt trimişi la spitale de fiecare dată când un personaj mai cunoscut are de a face cu medicii. Chiar dacă că ăla poate s-a dus să-şi “rezolve” un furuncul pe fund. Dar nu, televiziunile noastre vor să-l stoarcă ele şi eventual speră să crape pacientul, ca să aibă ce să mai croncăne câteva zile.
Dacă la respect pentru moartea unui om şi pentru suferinţa familei lui nu ne puteam aştepta, având în vedere că trendul necrofag tv a fost de mult timp consacrat şi amplificat cu ultimele decese celebre, televiziunile de ştiri s-au întrecut de data asta pe ele însele. Regele în sus, regele în jos. Coroană, tron, sceptru, supuşi, ca