Cercetatorii de la NASA sunt in curs de creare a unui motor warp, care ar putea permite navelor spatiale sa ajunga la stele mai repede decat viteza cu care calatoreste lumina.
Dr. Harold White, un fizician de la Centrul Spatial Johnson de la NASA, conduce cercetarile care au drept tinta atingerea vitezei superluminice.
Cercetatorul considera ca asa-numitele "bule warp" ar putea permite navelor spatiale sa dezvolte viteze care sa o depaseasca pe cea a luminii.
Viteza luminii, adica 300 000 de km/s, este indicata de teoria relativitatii elaborata de Albert Einstein drept un prag absolut in Univers, dincolo de care nu se mai poate trece.
Un concept de nava spatiala care s-ar deplasa cu viteza superluminica a fost elaborat in anul 1994 de catre fizicianul mexican Miguel Alcubierre, insa calculele ulterioare au aratat ca o asemenea nava ar avea nevoie de cantitati de energie colosale, imposibil de obtinut.
Nava spatiala imaginata de Alcubierre ar avea forma unei mingi de fotbal, atasata la un inel foarte mare, care ar inconjura-o. Acest inel - construit dintr-un material cu proprietati speciale - ar determina curbarea complexului spatiu-timp in jurul navei, creand astfel o zona de compresie a spatiului in fata si una de "rarefiere" in spate. In schimb, nava, asezata in interiorul inelului, ar ramane intr-o "bula" de spatiu-timp nedistorsionat.
In prezent, mai multi fizicieni contemporani considera ca acest concept ar putea fi ajustat astfel incat nava sa functioneze cu cantitati de energie considerabil mai mici, ideea trecand astfel din universul SF in cel al stiintei.
Principiul a fost analizat la o intrunire a specialistilor care au discutat despre problemele zborului interstelar. Dr. Harold White considera ca exista speranta in privinta realizarii unui astfel de sistem. El sustine ca "b