“Aparatul pe care-l avem este foarte bun, însă nu este un model performant”, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al spitalului. Astfel, în cazul unor afecţiuni complexe, informaţiile nu sunt precise.
Pacienţii de la Spitalul de Neurochirurgie sunt nevoiţi să apeleze la aparatele de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) din oraş, deşi în unitatea medicală există unul. La Neurochirurgie, acum trei ani s-a achiziţionat un RMN nou, la care nu pot fi investigate afecţiunile complexe, pentru că utilizează un câmp magnetic scăzut, viteza de scanare este mică, iar unele informaţii nu sunt precise. Atunci când o afecţiune este de dimensiune mică, pentru acurateţea informaţiilor, bolnavii sunt sfătuiţi să meargă la o altă clinică, unde trebuie să plătească.
“La noi, pacienţii internaţi nu plătesc nimic, iar cei care nu au internare şi vor să facă RMN achită 250 de lei plus alţi 200 de lei, dacă este necesară substanţa de contrast. În jur de patru persoane pe zi sunt din afara spitalului, iar alte 15 sunt internate şi nu trebuie să plătească. Aparatul pe care-l avem este foarte bun, însă nu este un model performant”, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie. Potrivit acestuia, scannerele RMN au nişte magneţi foarte puternici, a căror intensitate se măsoară în unităţi numite tesla. Aparatul de la spital este de 0,4 tesla, în timp ce la alte clinici, unele RMN-uri au 1,5 tesla. Astfel, aparatul poate detecta orice formaţiune străină de pe corpul uman, iar imaginile obţinute sunt foarte bune, fără a fi deteriorate.
La clinicile din Iaşi, o investigaţie costă de la 300 de lei până la 600 de lei. Pacienţii care nu-şi permit să meargă în altă parte pot face RMN la Neurochirurgie, după ce stau în jur de trei zile pe lista de aşteptare, însă chiar şi medicii recunosc că este posibil ca r