Unele dintre cele mai de succes românce au revoluţionat lumea profesională, dominată de bărbaţi, nu doar la nivel naţional, dar şi la nivel european sau mondial. Astăzi cunoaştem patru dintre româncele cărora le este atribuit pionieratul în domeniile în care au activat.
Sofia Ionescu (1920 - 2008) – prima femeie neurochirurg din lume
În 1944, Sofia Ogrezeanu (viitoare Ionescu, prin căsătorie), pe atunci tânără studentă la Facultatea de Medicină Umană din Bucureşti, a operat la Spitalul nr. 9 din Bucureşti un copil grav rănit într-un bombardament, ceea ce i-a garantat intrarea în aşa-numita echipă neurochirurgicală de aur a României, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, şi devenind, după unii, prima femeie neurochirurg din lume. Îşi susţine doctoratul în medicină şi chirurgie în 1945, an în care se şi căsătoreşte cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. Timp de 47 de ani realizează operaţii pe măduva spinării şi creier şi se remarcă prin lucrări ştiinţifice apărute în numeroase publicaţii internaţionale de prestigiu.
Sarmiza Bilcescu (1867 - 1935) - prima femeie din lume Doctor în Drept
Născută la Bucureşti, dar şcolită în străinătate, Sarmiza Bilcescu a fost prima româncă avocat, dar şi prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în drept (1887), studiind la Universitatea din Paris, şi prima femeie din lume care a devenit Doctor în Drept (1890), cu teza „Condiţia juridică a mamei”, prezentată la Universitatea din Sorbona. În 1891, a fost admisă în Baroul Ilfov care, la acea vreme, includea şi Bucureştiul, în urma unei campanii derulate în favoarea sa de juristul Constantin Dissescu.
Virgina Maria Andreescu - Haret (1894 - 1962 ) - prima femeie arhitect din lume
La 18 ani, a intrat prima la Şcoala Superioară de Arhitectură din București, urmând în acelaşi timp Belle-Arte. Şi-a termi