Moartea tragică a fostului fundaş la FC Universitatea Craiova a bulversat lumea sportivă din România. Cu toate că era foarte bolnav, fotbalistul a dat dovadă de un caracter puternic ce nu ar fi indus niciodată ideea că ar putea recurgă la acest gest necugetat.
Sociologul Marius Pieleanu a declarat pentru România Liberă că, în ceea ce priveşte sinuciderea lui Costică Ştefănescu, fostul fundaş la FC Universitatea Craiova, ”a fost un om raţional şi echilibrat, nu a prezentat niciodată caracteristici care să denote tendinţe sinucigaşe. El a fost dintotdeauna un om foarte puternic”.
Pe de altă parte, presa scrie că soţia fostului fotbalist susţine că Ştefănescu nu s-a sinucis şi că a fost victima unui accident, el fiind sub influenţa calmantelor în momentul în care a căzut pe fereastă.
Mai mult, Marius Pieleanu spune că românii nu au gena sinuciderii în sânge. Sociologul a mai spus că actul suicidal are un caracter întâmplător pentru că este o formă extremă de egoism şi de voinţă.
“Putem spune că doar populaţiile fino-ugrice au tendinţe sinucigaşe. Ungaria, spre exemplu, este printre primele ţări din Europa la numărul de sinucideri pe an. La fino-ugrici, am putea spune că e o genă. În cazul populaţiilor ortodoxe însă, cum sunt românii, grecii sau ruşii, oamenii care au probleme nu apelează la suicid, ci preferă să apeleze la alte metode, cum sunt preoţii”, a declarat Pieleanu pentru România Liberă.
Suicidul este un gest de extremă violenţă
Depresia poate provoca sentimente de inutilitate, disperare şi auto-îndoială, care devin, în unele cazuri, “de nesuportat”, iar oamenii recurg la sinucidere, în speranţa că vor înlătura aceste sentimente.
“Suicidul este un gest de extremă violenţă ce atrage după sine sentimente de teamă, frică şi regret. De-a lungul timpului, sinuciderea a devenit o influenţă socială de proporţii, o contagiune soc