Surse de la Cabinetul premierului britanic au confirmat că David Cameron a cerut secretarului Guvernului să ţină legătura cu cotidianul The Guardian, în legătură cu deţinerea datelor divulgate de fostul angajat CIA, Edward Snowden.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Între timp, redactorul-şef al ziarului The Guardian, Alan Rusbridger, a povestit cum a fost distrus computerul pe care erau stocate date ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, pentru a nu fi obligat să-l predea autorităţilor britanice.
Ultimele dezvăluiri arată cât de implicat este Guvernul britanic, personal premierul, în această afacere care opune libertatea de exprimare dorinţei statului de a proteja securitatea naţională.
S-a aflat că atât premierul Cameron, cât şi ministrul de Interne, Theresa May, au fost informați în prealabil, în cazul reținerii timp de nouă ore pe aeroportul Heathrow, a lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian, Glenn Greenwald, care a publicat primul informațiile divulgate în luna iunie de Snowden.
Theresa May a apărat acțiunea Poliției, spunând că este just ca atunci când există o suspiciune că cineva are în posesia sa date furate care ar putea favoriza terorismul și duce la pierderi de vieți omenești, Poliția să ia măsuri.
Guvernul se teme, potrivit unor surse de la oficiul premierului, ca datele să nu cadă în mâna unor agenți ai unor țări ca Rusia, China sau în mâinile unor teroriști.
Miranda, care călătorea de la Berlin, unde se întâlnise cu regizoarea Laura Poiras, care face un film despre cazul Snowden, spre Rio de Janeiro, unde locuiește împreună cu Grenwald, a fost reținut pe principalul aeroport al Londrei, unde se afla în tranzit.
Poliția l-a interogat timp de aproape nouă ore și i-a conficat laptop-ul și alte dispozitive electonice, în temeiul legii de combaterea a t