Turbulenţele de pe pieţele emergente s-au intensificat ieri trimiţând lira turcească şi rupia indiană la noi minime record într-un exod al investitorilor cauzat de perspectiva opririi robinetului cu bani ieftini din SUA. Analiştii spun însă că o parte din ceea ce pierd pieţele emergente câştigă cele de frontieră, categorie în care este încadrată şi România.
Lira turcească a căzut la un minim record la doar o zi după ce banca centrală a majorat cu jumătate de punct procentual, la 7,75%, dobânda la creditele overnight pentru a susţine moneda uneia dintre cele mai dinamice economii emergente. Decizia a fost considerată de pieţe ca fiind un răspuns nepotrivit având în vedere amploarea provocărilor pe care le au în faţă pieţele emergente, scrie Thomson Reuters.
Programul prin care Rezerva Federală, banca centrală americană, printează bani pentru a achiziţiona active de zeci de miliarde de dolari în fiecare lună cu scopul de a susţine economia (cu lichiditate multă şi dobânzi mici) a fost unul dintre principalii factori ai recentului succes al activelor de pe pieţele emergente, care ofereau randamente mai mari. Înse de la începutul lunii august, de când a devenit clar că Fed va începe curând să-şi retragă stimulul, monedele unor ţări precum India, Indonezia şi Brazilia s-au depreciat cu mai mult de 5% în raport cu dolarul. Lira turcească, predispusă la astfel de probleme, a scăzut cu 10% de la începutul anului. Bursele de acţiuni din ţările emergente au înregistrat ieri a cincea şedinţă consecutivă cu evoluţie negativă.
Teama că Fed va reduce treptat cantitatea de lichiditate injectată în pieţele globale afectează pieţele emergente în general, dar cel mai expuse sunt state precum India şi Africa de Sud, care se bazează puternic pe capital străin pentru acoperirea deficitelor de finanţare.
Capital nou pentru pieţele de frontieră @