Capitalul de lucru al companiilor a crescut cu aproape 2% la nivel global, arată o analiză recentă PwC care indică faptul că dacă societăţile ar gestiona capitalul de lucru mai eficient, acestea ar putea dispune de lichidităţi suplimentare de 3.700 de miliarde de euro. Acest lucru echivalează cu 11% din cifra de afaceri medie a unei companii.
Cele mai ridicate niveluri de capital de lucru se înregistrează în sectorul farmaceutic şi în industrie, având în vedere niveluri ridicate ale inventarului, dar şi de debitori. În schimb, în retail, în telecom şi în sectorul petrolier se înregistrează cele mai scăzute niveluri ale capitalului de lucru.
Dacă vor fi capabile să ia măsuri de eficientizare a managementului lichidităţilor, companiile ar putea elibera o sumă impresionantă de până la 3.700 de miliarde de euro din capitalul lor de lucru.
Companiile europene ar putea elibera până la 997 de miliarde de euro, sau aproximativ 370 de milioane de euro în medie pentru fiecare companie. Pentru statele din America de Nord, suma disponibilă s-ar putea ridica la 1.248 de miliarde de euro sau 300 de milioane de euro per companie. În Africa, Asia şi Australia, companiile ar putea elibera până la 1.511 miliarde de euro, aproximativ 170 de milioane de euro per companie.
„În vreme ce strategiile de creştere rămân vitale pentru companii, capitalul de lucru şi gestionarea lichidităţii au devenit de asemenea priorităţi. Condiţiile economice dificile pun presiune pe companii să îşi gestioneze lichidităţile cât mai eficient posibil. Unele companii au încercat să traverseze această perioadă dificilă bazându-se pe bunăvoinţa furnizorilor şi a creditorilor, în vreme ce altele au profitat de ocazie pentru a lua măsuri ferme de reducere a capitalului de lucru. Acele companii care au luat doar măsuri pe termen scurt trebuie acum să caute modal