SUA ar trebui să se gândescă foarte serios la cum ar putea să construiască o relaţie nouă cu Rusia. După episodul cu fostul contractor al NSA, Edward Snowden, şi amânarea întâlnirii bilateral, Washingtonul ar trebui să privească cât mai realist lucrurile, citează Moscow Times într-o analiză asupra politicii externe a Kremlinului după răcirea relaţiilor cu SUA.
A fost episodul Snowden unic şi este responsabil pentru întreaga schimbare a logicii din relaţiile americano-ruseşti recente? A reuşit „resetarea“lui Hillary Clinton să depăşească acel tip de relaţie specific Războiului Rece, cu stereotipuri şi interpretări?
Răspunsul la ambele întrebări este un foarte clar „Nu“.
Dacă Washingtonul vrea să înţeleagă cu adevărat ceea ce se întâmplă, trebuie la lase deoparte idealismul din abordările preşedintelui Barack Obama, faţă de relaţiile internaţionale.
A venit timpul să analizeze comportamentul Moscovei în termeni de „realpolitik“. Până la urmă, asta îl motivează pe Vladimir Putin, în propria sa abordare despre relaţiile internaţionale.
Putin a transmis deja câteva mesaje simple şi clare către Washington şi Obama, chiar personal, în ultimii ani. Scopul lui a fost să arate noua realitate în relaţiile internaţionale, mai exact, a vrut să demonstreze că lumea a devenit multipolară.
Cel mai important mesaj de la Kremlin este că Rusia nu va rata nicio oportunitate de a participa în crearea unei noi ordini mondiale, pe fondul reducerii dominaţiei globale a Statelor Unite şi creşterea influenţei chineze.
În aceste circumstanţe, Rusia îşi va construi un centru de putere propriu şi independent- o Uniune Eurasiatică bazată pe un parteneriat strategic cu cele mai importante foste republici sovietice. Acesta este probabil, „pivotul“ lui Putin, pentru a se distanţa de Occident şi pentru a se îndrepta spre Est.
După evenimentele Primăve