Compania Kodak, care a dominat industria fotografica inainte sa fie ingenuncheata de competitia cu tehnologia digitala, a primit aprobarea unui tribunal pentru un plan de iesire din insolventa.
Planul, care prevede taieri de 4,1 miliarde dolari din datoria sa, a fost aprobat marti de catre judecatorul de insolvente Allan Gropper, la un tribunal din Manhattan, arata Bloomberg.
Conform acestui plan, urmeaza ca firma sa nu se mai ocupe de camere de filmat, de vanzari de filme si developare de fotografii, lucruri care tineau de brandul Kodak. Singura optiune care i-a ramas este sa se concentreze pe tehnologie de tipar pentru clienti corporate.
Apple si Google cumpara impreuna patente Kodak de o jumatate de miliard
"In acest fel, Kodak devine practic o alta firma", a spus judecatorul Gropper.
Datoriile de prim rang vor fi platite integral, conform planului, in timp ce detinatorii de actiuni Kodak nu vor mai primi nimic. Creditorii de rang mai mic care au cereri estimate la aproape 2,2 miliarde dolari, vor primi 4 sau 5 centi la fiecare dolar datorat de Kodak.
In documentele inaintate tribunalului, Kodak a denumit acest plan drept un "compromis potrivit" intre companie si creditorii ei.
Kodak taiase deja 47.000 de slujbe in filialele sale din toata lumea in momentul in care a intrat in insolventa in ianuarie 2012, inchisese 13 fabrici si 130 de laboratoare foto. De asemenea cheltuise 3,7 miliarde dolari incercand sa relanseze activitatea companiei.
Aflata in faliment, Kodak vrea sa-si rasplateasca directorii cu milioane de dolari
Compania a intrat sub protectia legislatiei impotriva falimentului cu 17.000 de angajati si iese acum cu numai 8.500. Activitatile de productie fotografica si tiparire pentru consumatori individuali, asociate de generatii cu brandul Kodak au f