Ultimul Slam al anului este gata să înceapă. Este ultimul asalt al unei veri lungi, intense, obositoare pe alocuri, dar plină cu evenimente care ne-au ținut conectați în permanență. Nimic n-a fost mai imprevizibil decât ultimul Slam. Nebunia de la Wimbledon influențează, oarecum, și US Open.
Pe de o parte, outsiderii vor crede și mai mult în șansa lor. Au văzut că se poate, au văzut că legendele pot fi doborâte. Și-au mai pierdut din respectul pentru numele mari, în sensul bun al ideii. Pe de altă parte, ilustrele victime de la Wimbledon vor vedea în US Open prima (și, până la AO 2014, ultima) oportunitate de a-și îndrepta corăbiile și e de așteptat să-i vedem jucând cu ceea ce americanii denumesc "sense of emergency".
Toate aceste tendințe setează un context interesant pentru ceea ce se va întâmpla la Flushing Meadows. De altfel, și specialiștii sunt împărțiți: unii dintre ei declară drept sigură revanșa starurilor, alții, printre care și Mats Wilander, cel a cărui părere am ales să o prezentăm mai jos, în loc de tradiționalul preview, se așteaptă la începutul unui nou trend, la o schimbare de direcție începând cu US Open. Cu alte cuvinte, Wilander crede că și alți jucători vor începe să emită pretenții la finale, iar "anormalitatea" impusă de Big Four, a se citi dominația sufocantă din ultimii ani, să se apropie de sfârșit.
Rămâne de văzut dacă se va întâmpla asta. Djokovic - învins în majoritatea meciurilor cu substrat din acest an, Nadal - cu moralul la cote înalte după seria fantastică din acest an, și Federer - de la care se așteaptă o reacție de orgoliu, iar mulți văd posibilă repetatea modelului Sampras/US Open (titlu la un Slam când nimeni nu se mai aștepta) - toți acești trei jucători au ceva de demonstrat. Andy Murray, la rându-i, intră pentru prima oară într-un GS în calitate de deținător al titlului. Și el este, deci, motivat supl