de Adrian POPESCU
adrianpopescu@tribuna.ro
22 august 2013 22:53
1 vizualizare
A-A+
În data de 23 august, de fosta zi naţională a României comuniste care marca lovitura de stat din 1944 – la Sibiu ,vom asista, la o altă lovitură – de această dată una culturală, un gest menit a primeni spiritul cultural artistic contemporan asociativ din România, în nota Grecia antică.
La antici
Pânã la sfârºitul secolului al VI î.Hr., aºa cum au descoperit arheologii, existau aºa numitele „vase ale simpozionului”, decorate cu „scene Dionysos”, eveni ment condus de un maestru de ceremonii. Oamenii dialogau pe diferite teme, aºa cum se întâmpla ºi în cazul lui Platon. Unii recitau poezie, alþii încântau asis tenþa prin muzicã. Nu lipseau glumele, cum nu lipseau bârfele sau jocurile de îndemânare, care animau seara. Muzica era însoþitã de dansatori ºi curtezane. În esenþã, simpozionul era un centru pentru transmiterea valorilor tradiþionale, fiind considerat un eveniment care oferea o eliberare de la restricþiile de zi cu zi din cetate. Activitãþile se desfã ºurau într-un mediu atent reglementat, ºtiindu-se cã democraþia nu înseamnã haos.
La contemporani
Evenimentul de la Sibiu vine sã propunã o astfel de activitate în oglindã. Prin anii 1991/92, a fost demarat un proiect lobby pentru cele ºapte arte, curentul fiind prea novator dupã Revoluþie. Iatã, cã în spaþiul Habitus, din Piaþa Micã nr.1, aflat sub edificiul Bisericii Catolice, sibienii sunt invitaþi sã cunoascã acea atmosferã a simpozionului antic, dar în pas cu lumea contem poranã. Simpozionul se deschide astãzi, ora 20. Vernisajul, muzica, prezen tarea de cãrþi, antrenul, sucurile, berea, fursecurile, etc. nu vor lipsi.
„Dacia Gallery” New York
Conform obiceiului "o iniþiativã din interior este mai greu de aplicat decât un model d