Un nou masacru comis în Siria a pus pe jar lumea diplomatică din întreaga lume. Peste o mie de oameni şi-au pierdut viaţa într-o singură zi într-un atac cu arme chimice comis în Damasc, susţine opoziţia siriană.
Cu toate că guvernul sirian a negat acuzaţii, mai multe state europene şi SUA au cerut efectuarea de urgenţă a unei anchete în acest caz, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă pentru a lua o decizie în acest caz.
Opoziţia siriană a acuzat trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit arme chimice într-un atac asupra zonelor controlate de rebeli de lîngă Damasc.
Guvernul sirian a reacţionat imediat, negând acuzaţiile.
OMRAN ZOABI, ministrul sirian al Informaţiilor: "Acuzaţiile sunt absurde, primitive, ilogice şi fabricate. Ceea ce spunem e ceea ce ştim: nu au avut loc atacuri cu arme chimice, cel puţin nu din partea armatei siriene sau statului sirian. Acest lucru e uşor de demonstrat!"
Consiliul de Securitate ONU s-a reunit de urgenţă, aseară, în spatele uşilor închise, la cererea liderului opoziţiei siriene, dar şi a cinci state membre ale Consiliului de Securitate.
Dacă Germania, Franţa şi Marea Britanie au făcut apel la guvernul sirian să le permită să facă o anchetă în acest caz, oficialii de la Washington au fost mai vehemenţi.
Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai regimului Bashar Al-Assad, susţine că atacul cu arme chimice constituie o provocare plănuită de mult timp.
Dacă acuzaţiile vor fi confirmate de anchetă, acesta este cel mai sângeros atac cu arme chimice din lume din ultimii 25 de ani, susţine Observatorul sirian pentru Drepturi. În 1988, circa cinci mii de kurzi irakieni au fost gazaţi de forţele lui Saddam Hussein. Conflictul dintre insurgenţii din opoziţie şi forţele de securitate ale regimului Bashar al-Assa