Scris de Simona Albinaru - Agricultura ecologică ,este un sistem de agricultură care a inceput să ia din ce in ce mai multă amploare in Romania avand rolul de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, in deplină corelaţie cu conservarea resurselor naturale şi dezvoltarea mediului.
Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi certificare.
În acest sense reprezentanţii Direcţie pentru Agricultură Bihor au desfăşurat mai multe controale în acest segment de produse.De urmărit
Obiectivele principale ale Inspecţiei în domeniul agriculturii ecologice îl constituie urmărirea respectării de către organismele de inspecţie şi certificare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a procedurii de control standard şi a aplicării în activitatea de inspecţie şi certificare a măsurilor de control şi precauţie pe care organismul se angajează să le impună operatorilor pentru fiecare domeniu de activitate, verificarea activităţii organismelor de inspecţie şi certificare prin inspecţia pe teren a operatorilor aflaţi sub contract cu organismul respectiv etc. În acest sens, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 181/2012, Direcţia pentru Agricultură Bihor a primit pentru verificare primul eşantion de 82 operatori, orientat în special către operatorii care prezintă un risc ridicat sau care au primit sancţiuni din partea organismelor de inspecţie şi certificare pentru activitatea desfăşurată în anul anterior, în special din categoria declaşării sau excluderii.
Până în prezent au fost controlaţi un număr de 49 de operatori şi s-au raportat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale t