"De ce una dintre cele mai sărace ţări din Europa construieşte o nouă biserică la fiecare trei zile? Exagerează România în încercarea de a-şi compensa greşelile trecutului comunist împotriva bisericilor?", se întreabă autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today.
Una dintre cele mai sărace ţări din Europa concurează foarte serios cu America's Bible Belt /statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternică prezenţă n.r./ - în ceea ce priveşte densitatea de clădiri bisericeşti, notează autoarea, Melissa Steffan.
România a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar Internaţional în 2009. Cu toate acestea, guvernul acordă anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Române pentru salariile preoţilor şi proiecte de construcţie.
Un recent raport oficial notează că "Biserica a profitat de poziţia sa preeminentă în ţară, construind biserici noi la o rată de una la fiecare trei zile, inclusiv o enormă catedrală în prezent în construcţie în centrul Bucureştiului". Unele oraşe au mai multe biserici pe cap de locuitor decât America's Bible Belt.
O astfel de relaţie confortabilă între biserică şi stat are şi critici politici, inclusiv Victor Opaschi, ministrul român al afacerilor religioase. Opaschi a declarat că legăturile strânse "nu sunt un lucru bun", dar statul încearcă să compenseze pentru perioada când guvernul ţării condus de comunişti a jefuit Biserica Ortodoxă Română atât de bani cât şi de proprietăţi. /Prin contrast, catolicii români căută încă să obţină reparaţii, sprijiniţi de un grup de politicieni americani/.
Totuşi, aceasta nu este o dezbatere nouă pentru unii dintre credincioşii din România. CT a relatat anterior despre o dezbatere similară printre baptişti în 2010, când ei au votat pentru a accepta subvenţii guvername