Pentru prima oară cercetătorii au documentat un comportament despre care s-a crezut că este nenatural, respectiv maimuţe care înoată.
Ei au reuşit să filmeze două exemplare care pot înota în mod natural. Primul este un cimpanzeiu tânăr pe nume Cooper, care nu numai că ştia să înoate, dar era capabil să se scufunde şi să culeagă obiecte aflate pe fundul piscinei.
„Am fost foarte surprinşi când cimpanzeul Cooper s-a scufundat de mai multe ori într-o piscină din Missouri, părând că se simte foarte confortabil”, a declarat Renato Bender, cercetător la University of the Witwatersrand din Africa de Sud.
„Este un comportament surprinzător pentru un animal despre care se credea că îi este teamă de apă”, a adăugat el.
A doua maimuţă care nu s-a sfiit să se bălăcească în piscină este Suryia, un urangutan care trăieşte într-o grădină zoologică din Carolina de Sud. Suryia a fost filmată în timp ce înota fără asistenţă. Ambele animale au folosit o variantă modificată a stilului bras pentru a naviga, fapt care le diferenţiază de celelalte mamifere, inclusiv oamenii, care folosesc stilul câinesc când sunt forţaţi să înoate, informează „Live Science”.
Cercetătorii spun că modul unic de a înota poate fi rezultatul adaptării maimuţelor la viaţa în copaci, unde îşi folosesc atât membrele superioare, cât şi cele inferioare pentru a se mişca.
Acest studiu aminteşte de „maimuţa acvatică”, ipoteza controversată despre evoluţia umană. Propusă în anii 40, ipoteza susţine că natura noastră semiacvatică ne diferenţiază de maimuţe.
Cimpanzeul Cooper înoată ca un om