Fermierii sunt deja nemulţumiţi de noul impozit pe venit. Agricultorii au primit deciziile de impunere de la direcţiile fiscale în care sunt informaţi cât au de plătit la stat, deşi subvenţia o vor primi doar anul viitor. Jumătate din impozit trebuie să îl plătească până la 15 octombrie, iar restul până la finalul anului. Aşa că o bună parte din banii pe care îi iau pe recoltă trebuie să-i dea statului. În funcţie de ceea ce cultivă, trebuie să plătească între 85 şi 350 de lei pe hectar.
De la 1 februarie a intrat în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea acestora în funcţie de numărul de animale pe care le cresc şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită pentru culturi. O parte din banii pe care fermierii îi primesc din subvenţii trebuie să-i restituie la stat sub formă de impozit pe venit.
De exemplu, producătorii de cereale care deţin între două şi cinci hectare vor plăti 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren vor fi taxaţi cu aproape 85 lei pe hectar.
Cei care cultivă cartofi sunt şi mai dezavantajaţi. Trebuie să achite 16% din 3.400 de lei, cât e norma de venit, adică 550 de lei. Asta în condiţiile în care subvenţia primită la hectar este de aproape 500 de lei.
Nici primăriile din comune nu sunt fericite. Angajaţii trebuie acum să încaseze aceste impozite, adică să lucreze în plus, în condiţiile în care banii nu ajung la bugetul local.
Sursa: digi24.ro
Cuvinte cheie:fermieri, agricultori, impozit, venit, subventie
Fermierii sunt deja nemulţumiţi de noul impozit pe venit. Agricultorii au primit deciziile de impunere de la direcţiile fiscale în care sunt informaţi cât au de plătit la stat, deşi subvenţia o vor primi doar anul viitor. Jumătate din impozit trebuie să îl plătească până la 15 octombrie, iar restul până la finalul anului. Aşa că o bună parte din banii pe ca