Aflat marți într-o vizită la Roșia Montană, Daniel Barbu, ministrul Culturii, a declarat că localitatea are șanse să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO doar în șapte-zece ani, dacă galeriile romane și medievale vor fi conservate, iar clădirile vechi restaurate.
Ministrul Culturii, alături de membrii Comisiei permanente comune pentru relația cu UNESCO a Camerei Deputaților și Senatului, au mers în această săptămână la Roșia Montană într-o vizită având ca scop evaluarea patrimoniului cultural din localitate și a modului în care acesta ar urma să fie afectat dacă în zonă se realizează noua exploatare minieră.
Daniel Barbu a spus că este optimist în privința înscrierii localității Roșia Montană pe lista UNESCO, însa doar dacă programul de restaurare și conservare început în zonă va continua. „Convingerea mea este că dacă ceea ce am văzut astăzi (n.r. – marți) va continua și vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală și tereziană conservați, cele 120 de clădiri care sunt destinate să fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat și restituit. Cred că peste circa șapte-zece ani într-adevăr vom putea cu foarte mari șanse să facem un proiect de înscriere pe lista tentativă UNESCO. Așa cum arată situl acum nu avem nicio șansa. Adică, munca e degeaba.”
În acest context, se poate vorbi despre obiectivele restaurate sau în curs de resaturare de la Roșia Montană, unde la sfârşitul săptămânii trecute peste 2.000 de persoane au participat la tururile ghidate gratuite organizate de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Inaugurate în vara anului 2011, circuitele se bucură de popularitate atât printre locuitorii zonei, cât şi printre vizitatori şi vizează obiective restaurate sau care urmează să fie restaurate odată cu proiectul minier, obiective industriale care ţin de fosta exploatare mi