Banca portugheză Millennium BCP se va retrage din România prin vânzarea subsidiarei Millennium Bank, care deţine sub 1% cotă de piaţă, decizia făcând parte dintre măsurile de restructurare convenite cu reprezentanţii Comisiei Europeane, potrivit mai multor surse contactate de MEDIAFAX.
Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.
"Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu şi nu a reuşit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de Troică. Dacă nu se va reuşi vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere şi se va trece la lichidarea voluntară a băncii", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
"Nu avem niciun comentariu de făcut", a transmis şeful de comunicare al Millennium BCP, Erik Burns.
Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unităţii, însă există şi informaţia că portughezii şi-au asumat o ieşire mult mai rapidă din piaţa locală, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător.
Ce se întâmplă cu clienţii care au credite sau depozite bancare la Millenium Bank
Contractele de credit şi cele de depozit încheiate de o instituţie de credit care îşi schimbă proprietarul rămân în vigoare în aceleaşi condiţii în care au fost încheiate, noul acţionar al băncii neavând dreptul legal de a modifica unilateral clauzele, inclusiv clauzele referitoare la preţul creditului sau la nivelul dobânzii bonificate la depozite.
@N_P