Temperaturile exterioare ridicate, disconfortul termic, starea de oboseală sau de sufocare, dar şi lipsa energiei sunt specifice perioadei de vară. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă vrâncenilor ca pentru a avea o stare de bine, dar şi echilibru nutriţional, să consume cât mai multe fructe şi legume şi să bea ceaiuri şi sucuri naturale.
Fructele şi legumele sunt recomandate de medici în această perioadă, deoarece pot fi consumate în mai multe feluri, de la salate şi până la sucuri naturale preparate acasă. Printre fructele cu cele mai bune proprietăţi se numără pepenele şi strugurii. „Toate fructele şi legumele sunt bune pentru lupta împotriva caniculei. Caisele au fost mulţi antioxidanţi, conţin multe fibre care leagă apa şi care, pe lângă antioxidanţi şi nutrienţi, conţin minerale şi apă ascunsă. Pepenele taie senzaţia de sete şi pofta de dulciuri şi îi furnizează organismului nutrienţii de care are mare nevoie ca să funcţioneze bine. Pepenele galben este mai bogat în antioxidanţi decât cel roşu. Pepenele roşu este mai bogat în apă. În această perioadă au apărut şi strugurii, care iarăşi sunt foarte recomandaţi, având multe vitamine”, spun specialiştii DSP.
Medicii le recomandă oamenilor să renunţe la mâncărurile greu digerabile şi să consume legume, pentru că acestea nu conţin grăsimi şi colesterol. Fie că le consumăm în salate sau separat, legumele sunt o sursă bogată de energie. „Ca legume, am menţiona în primul rând sfecla roşie, care s-a copt deja în august şi care are antioxidanţi foarte puternici, anticancerigeni, conţine fibre, cupru şi mangan faţă de alte legume, ceea ce îi conferă proprietăţi deosebit de protectoare. Ardeii sunt legume foarte benefice în această perioadă. De asemenea, oferta de legume este variată şi toate sunt indicate”, mai spun specialiştii DSP.
În perioadele cu tempera