Mai multe spitale municipale şi orăşeneşti au anunţat că nu mai au bani să funcţioneze până la sfârşitul anului, iar Caraş Severin a devenit primul judeţ în care toate spitalele vor intra în colaps financiar. Dacă Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se ţine de cuvânt şi nu mai alocă bani în plus spitalelor aflate în impas, managerilor nu le mai rămâne decât să să analizeze posturile pentru disponibilizări, însă în cele mai multe cazuri, spitalele funcţionează deja cu personal insuficient.
În urmă cu o lună, Eugen Nicolăescu şi preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, le transmiteau managerilor de spital să se încadreze în banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea şi să nu mai acumuleze datorii.
Niciun spital din Caraş-Severin nu se poate încadra în bugetul alocat pe 2013, chiar dacă au fost luate o serie de măsuri de reducere a unor cheltuieli, a declarat , pentru Agerpres, Dragoş Luca, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Măsurile luate de managerii spitalelor sunt diverse, de la reducerea fizică a spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, cum este cazul Spitalului Judeţean din Reşiţa, care este dispus să renunţe la Pavilionul III şi mutarea acestuia în celelalte două pavilioane. De asemenea, Spitalul din Oţelu Roşu a propus închiderea unui etaj şi mutarea secţiilor la celelalte etaje, pentru a reduce cheltuielile la utilităţi, dar care, în fapt, nu rezolvă problema. Pe de altă parte, structura de personal este sub normare, în aşa fel încât nu se poate face o propunere de reducere de personal.
Un alt caz este cel al Spitalului Municipal din Turda, care a cheltuit în primele şase luni din an 70% din sumele repartizate de către Casa de Asigurări de Sănătate şi s-ar putea trezi cu un deficit de circa 4 miliarde de lei la sfârşitul anului dacă nu vor fi alocate sume prin rectificări buget