Aparatele care listează biletele completate la loto, numite generic Video Lotery Terminal (VLT), s-au învechit şi trebuie reabilitate (în bună măsură, chiar înlocuite), astfel că Loteria Română va scoate la licitaţie serviciul de updatare. Lupta pentru accesarea acestui contract deosebit de promiţător va fi însă inegală, pentru că una din cele cinci candidate are susţinere chiar în rândul şefilor Loteriei.
Valoarea acestei afaceri este estimată la mai mult de un miliard de euro, în condiţiile în care contractul valorează 300 de milioane de euro, iar Loteria îşi rezervă dreptul unui câştig de 75 de milioane de euro pe an, timp de 10 ani.
Cum era de aşteptat, pentru intrarea în acest business şi-au anunţat deja intenţia de participare cinci companii de profil, iar despre câteva dintre ele se spune deja că s-ar bucura de o susţinere tacită, ilegală, din partea conducerii Loteriei.
Cu cine ţin şefii Loteriei
Candidaţii anunţaţi pentru reabilitarea aparaturii de videoloterie sunt Novomatic (Austria), Gtech/ Spielo (Canada), Inspired Gamming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia).
Din raportul de evaluare a ofertelor pentru echipamente de tip VLT, întocmit în data de 16 ianuarie 2013, reiese o vădită activitate de lobby pe care managerii de la vârful Loteriei o fac pentru firma Novomatic.
În documentul amintit, despre toate celelalte patru companii care şi-au manifestat dorinţa pentru câştigarea contractului pentru echipamentele de tip videoloterie se afirmă că „deţin o experienţă limitată pe piaţa europeană“, în acest domeniu. În schimb, cu privire la Novomatic, directorul Loteriei Române a precizat că „este cel mai mare operator şi producător de pe piaţa europeană“.
Însă chiar conducerea companiei Novomatic a precizat, la un moment dat, că nu are experienţă decât în slot-machine (ves