România a intrat în procedura de infringement, fiind monitorizată de Comisia Europeană, urmare a problemelor de mediu nerezolvate, din cauza nerespectării directivei de mediu de către sucursala Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, spune ministrul Mediului.
"România este în procedură de infringement în ceea ce priveşte nerespectarea directivei la Romag Termo a limitelor de dioxid de sulf. Suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu şi conducerea RAAN să găsim o soluţie astfel încât să răspundem la data de 30 septembrie Comisiei de măsurile pe care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii", a declarat, joi, la Drobeta Turnu Severin, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, în caz contrar organismul urmând să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, care este competentă cu stabilirea sancţiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
La Drobeta Turnu Severin, ministrul Rovana Plumb a mai spus că, în afara procedurii de infringement declanşată în cazul României de către Comisia Europeană, cea mai gravă problemă este sănătatea oamenilor, dioxidul de sulf emanat în cantităţi mari afectând organismul uman.
"Vom vedea împreună cum vom gestiona aceste situaţii, în aşa fel încât să ieşim din infringement, însă, din punctul meu de vedere, ca om politic şi ca cetăţean, poate că mai puţin important este infringement-ul - în momentul de faţă nu avem sancţiuni pecuniare, e vorba de anumite clarificări pe care trebuie să le transmitem Comisiei -, ci este vorba efectiv de sănătatea cetăţenilor. Prioritatea noastră la nivelul Ministerului Mediului este să respectăm şi să protejăm sănătatea cetăţenilor, iar în al d