Guvernul USL a intrat ireversibil într-o imensă farsă, reuşind să-i înşele pe toţi. Dar, în primul rând, şi-a minţit electoratul cu promisiunea unor programe de investiţii şi dezvoltare care să permită populaţiei să treacă peste criza economică, tradusă prin şomaj, recesiune şi scăderea nivelului de trai.
|n „foile de parcurs” ale cabinetelor Ponta I şI II erau enumerate: înjumătăţirea taxelor parafiscale, reîntregirea salariilor, creşterea celui minim la 1.200 de lei până în 2016, reducerea sărăciei pentru 550.000 de români până în 2020, reducerea TVA la 19%, TVA diferenţiat la pâine, plata TVA la încasare, autostrăzi finalizate, scăderea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, reducerea CAS cu 5% pentru angajatori şi multe, multe altele. Ce s-a ales până acum din toate acestea? Despre cele promise a se înfăptui peste ani şi ani nu merită să discutăm. De celelalte însă s-a ales praful.
Salariile bugetarilor au crescut, dar mulţi dintre ei fie şi-au pierdut deja locul de muncă prin restructurarea sectoarelor, fie vor rămâne şomeri în umătorii cinci ani. Plata TVA la încasare a fost un eşec răsunător, micii întreprinzători cerând cu insistenţă introducerea alternativei de a reveni la modalitatea anterioară de taxare. TVA la pâine a fost diminuată la 9%, dar costul măsurii a însemnat introducerea sau majorarea unor taxe şi impozite.
De altfel, aceasta este singura realizare a guvernului USL: creşterea fiscalităţii. De când s-a instalat în Palatul Victoria, coaliţia aflată la guvernare a modificat Codul Fiscal de 14 ori, ceea ce ar însemnă, în medie, o dată pe lună. Majoritatea modificărilor au fost făcute în sensul creşterii taxelor şi impozitelor, cu excepţia celei referitoare la TVA-ul pentru pâine. Vizate au fost mai multe categorii de contribuabili, începând de la micii fermieri, până la posesorii de iahturi sau automobile de teren c