Pentru protejarea consumatorilor împotriva riscului de a cumpăra şi consuma alimente perisabile din punct de vedere microbiologic, în condiţii de vară cu temperaturi ridicate, în cursul acestei luni, comisarii C.J.P.C. Gorj au desfășurat acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast-food, restaurante cu autoservire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).
Comisarii de la Protecția consumatorului au verificat 27 operatori economici (comercianți și unități de alimentație publică) și a fost verificată o cantitate de 454 kg produse alimentare, constatându-se abateri la 98,50 kg. Potrivit Ancăi Michi, șefa CJPC Gorj, s-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale, dintre care 22 amenzi în valoare de 23.400 lei și 5 avertismente. Abaterile constatate sunt: comercializarea de produse alimentare fără inscripționarea sau inscripționarea incompletă a datei durabilității minimale pe etichetă sau ambalajul produsului, comercializarea de produse alimentare fără elementele de identificare, neidentificarea operatorului economic la locul de desfășurare a activității.
Recomandări pentru consumatori
Recomandări pentru consumatori: la cumpărarea alimentelor din magazine, verificaţi data durabilităţii minimale a produsului; verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin; respectaţi şi dumneavoastră această temperatură acasă; nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune; acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului; nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş; citiţi data durabilităţii minimale; refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu