Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa consideră măsura propusă de Ministerul Finanţelor, care prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km, iar pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare kilometru, ca fiind una dezavantajoasă pentru o parte dinte elevii navetişti, cărora, în unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.
Menţionăm faptul ca aceasta reglementare ar fi neconstituţională în contextul în care Guvernul nu poate emite ordonanţe în domeniul legilor organice, iar reglementarea învăţământului se face prin lege organică.
Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar, de aceea este posibil ca din toamnă rata abandonului şcolar să crească.
De asemenea, problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional şi nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa solicită guvernului respectarea legii educaţiei privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru educaţie.
'Totul porneşte de la subfinanţare. Ministrul Educaţiei nu are bani să îşi îndeplinească îndatoririle legale faţă de elevi iar soluţia, de a finanţa mai bine învăţământul, nu este luată în seamă. Noi tot timpul am cerut o finanţare corectă a sistemului educaţional, şi anume de 6% din PIB. Dar se pare că educaţia nu reprezintă o prioritate în România, altfel nu îmi explic lipsa de investiţii în acest domeniu. Ţările nordice au investit masiv în educaţie şi rezultatele se vad, alte ţări îşi permit să aloce 9% din PIB iar noi alocăm doar 3%. Vom transmite Guvernului o petiţie în acest sens şi sperăm că lucrurile vor deveni normale', a declarat preşedintele Consiliului Judeţean